Bloemen bloeien op papier

Ja, ik leef nog hoor :) Ik ben enorm druk geweest met de afronding van de module Kantgeschiedenis en Kantherkennen van de Kantopleiding LOKK. Maar het is af en ingeleverd :) Nu duimen dat het voldoende is.

De hoogste tijd om jullie bij te praten. Ik ben tussen de bedrijven door naar Horst geweest voor de tentoonstelling ' Bloemen bloeien op papier' in Museum de Kantfabriek. Het was de reis meer dan waard! Werkzaamheden aan het spoor of niet, mij houd je niet tegen ;)

Voorafgaand aan de tentoonstelling ben ik meegegaan met de rondleiding door het museum. Het werd wel eens tijd. Ik heb het museum vaker bezocht, maar nog nooit met de rondleiding meegeweest. Maar nu ik bezig ben met de Kantopleiding kom ik er niet meer 'onderuit'. We werden rondgeleid door een frisse jongedame, die ons meenam in de wereld van machinaal kant en bedrijven die Horst op de kaart zetten. Het museum is zo opgebouwd dat je vanaf het heden steeds verder terug gaat in de tijd.

Van het moderne Print Unlimited die de meest waanzinnige prints op stof kan overbrengen,


naar de machines die nog actief waren toen de Kantfabriek nog een fabriek was,tot het verhaal achter linnen: van vlas tot het weven van de stof.


Ben je een keertje in de buurt? Wip gerust effe binnen bij Museum de Kantfabriek en probeer een rondleiding mee te pikken. Er gaat een wereld voor je open.

Maar waar kwam ik ook al weer voor? Inderdaad de tentoonstelling 'Bloemen bloeien op papier'. In deze tentoonstelling staan 19e eeuwse handingekleurde borduurpatronen uit de Biedermeiertijd centraal. In het bijzonder de borduurpatronen die te vinden zijn in de Atlas Landwehr-Vogels collectie. De nadruk ligt op bloemmotieven. Laat ik nu toch heel erg van bloemen houden :)

De tentoonstelling laat eenvoudige motiefjes zien,


 tot een heel boeket,


tot een subtiel hoekmotief.


De prachtige handingekleurde patronen worden afgewisseld met grof, maar ook verfijnd borduurwerk. Deze is geborduurd met zijde, is het geen snoepje?


Er is zelfs een naaidoosje te zien met allerlei naaigerei. Wil ik ook ;)


Ook de kralentasjes mogen niet ontbreken in deze tentoonstelling (lees hier (klikker de klik) meer over mijn avonturen op dit gebied).


Ik heb mijn hart opgehaald in deze tentoonstelling als liefhebber van schilder- en handwerk. Heerlijk! Heb ik je enthousiast gemaakt? De tentoonstelling 'Bloemen bloeien op papier' is nog te zien tot en met 8 oktober. Grijp je kans!

Ik sluit deze blog af met een tip. Wil je eens digitaal vergapen aan de prachtige borduurpatronen die centraal staan in deze tentoonstelling? Bezoek dan de website van Regionaal Archief Rivierenland, klik hier (klikker de klik). Smullen maar :) 

Maar onthoud: er gaat niets boven om deze patronen in het echt te zien. Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier (klikker de klik).

Tot de volgende keer maar weer!

Handwerken crasht niet
Het heeft altijd bereik 
En de accu is ook nooit leeg :)Reacties

Jessica Grimm zei…
Hoi Mari-jan, er staan nog veel meer van deze patronen op de Antique Pattern Library voor gratis download en de boeken van Raffaella Serena staan er ook helemaal vol mee. Inclusief de historische context van deze patronen. Meer dan genoeg inspiratie; en zeker niet alleen bloemen. Er is een heel boek over dieren; van huismus tot tijger.
Bedankt Jessica voor de tip. Ik ga eens in dat boek kijken met allemaal dieren. Naast bloemen ben ik ook dol op kleine dieren :)
Groetjes, Mari-jan
Anoniem zei…
Heel fijn dat deze mooie collectie oude patronen zo gekoesterd wordt.
Er gaat toch niets boven het origineel!
Wat de Kantfabriek betreft: snel er naar toe!
Groetjes van assistent Mrt.
achutakahre zei…
“Children and young people are the fastest-growing phase of gamblers,” stated Virginia Del. Sam Rasoul, a Democrat, who this yr sponsored the primary state legislation within the nation requiring all public colleges to show students in regards to the risks of playing. Anyone who suspects that they've a playing addiction ought to search help. A well being supplier will in a position to|be capable of|have the power to} refer the person to an applicable therapy supplier. 1xbet A playing addiction happens when a person can no longer control the compulsive behavior.

Populaire posts van deze blog

Kralenbeursje breien

Workshop Hardanger

Stapjes op videogebied